Σκυριανά Τροχάδια

Σκυριανά Τροχάδια

Τα τροχάδια (ή Πιρέλι)

Τα τροχάδια μοιάζουν με πολύπλοκες παντόφλες που έχουν λουράκι στη φτέρνα, αλλά είναι το μεταφορικό μέσο των βοσκών στην Σκύρο. 

Τα τροχάδια παραδοσιακά είναι φτιαγμένα από δέρμα, κυρίως μοσχαρίσιο, επειδή όμως το δέρμα στην πατούσα δεν ήταν όσο ανθεκτικό χρειαζόταν για τα βουνά της Σκύρου, καθώς και για λόγους οικονομίας, ο δερμάτινος πάτος αντικαταστάθηκε με πέλμα από λάστιχο αυτοκινήτου, και για αυτό τα τροχάδια πλέον ονομάζονται και «Πιρέλι».

Αξίζει να σημειωθεί πως, λόγω των μεταλλικών νημάτων με τα οποία ενισχύουν οι εταιρείες τα λάστιχα αυτοκινήτων, είναι πλέον δύσκολο να βρει κάποιος κατάλληλα ελαστικά για πάτους, και για αυτόν τον λόγο οι τεχνίτες που κατασκευάζουν τροχάδια, αναγκάζονται να τα ψάχνουν σε μάντρες της Εύβοιας και της Αθήνας.

Model: Tony Marek

Τα τροχάδια παλαιότερα, ήταν υποχρέωση του άντρα του σπιτιού να τα φτιάξει για τους γιους του, και τώρα οι βοσκοί τα φτιάχνουν για ιδιωτική χρήση,  και σε περίπτωση που κατασκευάσουν περισσότερα ζευγάρια από όσα χρειάζονται, τα δίνουν στα καταστήματα πώλησης τουριστικών ειδών.

Ο Μανώλης Καραμπίνης είναι ο παλαιότερος και τελευταίος τεχνίτης που τα φτιάχνει για εμπορικούς σκοπούς, (μέχρι δύο ζευγάρια την ημέρα) 

Model: Tony Marek

Εάν κάποιος τουρίστας, σε κάποιο δύσβατο σημείο του όρους Κόχυλα, (το ψηλότερο βουνό της Σκύρου) δει αποτυπώματα ρόδας αυτοκινήτου, και απορήσει:  «Πώς έφθασαν εδώ πάνω τα τζιπ;», το πιθανότερο είναι να έχουν δει τα χνάρια ενός βοσκού με τα τροχάδια ή πιρέλι.

Πηγή: https://www.tanea.gr/2007/08/24/lifearts/exodos/ta-paradosiaka-epaggelmata/

This post is also available in: English Deutsch