Το λιμάνι μας

Το λιμάνι μας

Η Λιναριά είναι το μοναδικό λιμάνι της Σκύρου. Άρχισε να δημιουργείται από το 1920, βρίσκεται στην Νότια Σκύρο και έχει Δυτικό Προσανατολισμό. Το καλοκαίρι ζουν (μαζί με τον Μήλο – γειτονική περιοχή) 250 κάτοικοι, τον χειμώνα 70 – 80. Τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν ως λιμενικά καταφύγια, τα Μαγαζιά και το Μώλος, όπου υπήρχε με τα πλοιάρια της εποχής σύνδεση με την Σμύρνη. Κατά την αρχαιότητα, χρησιμοποιήθηκαν, το Αχίλλι, η Καλαμίτσα και οι Τρεις Μπούκες. 

Το λιμάνι διαθέτει τελωνείο, βενζινάδικο, mini market,  εστιατόρια, εστιατόρια με θαλασσινά,  café, φούρνο, μηχάνημα A.T.M. για τραπεζικές υποχρεώσεις. Εδώ εδρεύει και το περίφημο Λιμενικό Ταμείο Σκύρου, όπου ο ακούραστος πρόεδρός του, Κυριάκος Αντωνόπουλος, για 15 συναπτά χρόνια, έχει συμβάλει τα μέγιστα, για την σημερινή εικόνα του λιμένα https://www.linariaport.gr/el/ . Το λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου, βραβεύτηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (2018, 2019, 2020) με Γαλάζια Σημαία Μαρίνας, το μοναδικό Δημόσιο Λιμάνι με αυτήν την διάκριση στην Χώρα.

Με ένα άνετο οδικό δίκτυο 10 χιλιομέτρων, έχει σύνδεση με την Χώρα (πρωτεύουσα του νησιού) διαμέσου γνωστών περιοχών και μικρών οικισμών, όπως Αχερούνες, Αγαλήνη, Ασπούς, Λινώ, Μπάσαλες. Από την Λιναριά, προς Χώρα, εύκολα κάποιος μετακινείται προς τα Μαγαζιά 12 km, Μώλος 13km, Γυρίσματα 14 km. Εάν προσθέσουμε 14 km ακόμα, φθάσαμε εύκολα και με το ίδιο άνετο οδικό δίκτυο, στο Αεροδρόμιο του νησιού. Λεωφορείο του τοπικού ΚΤΕΛ, Taxi, Ενοικιαζόμενα Ι.Χ και μοτοσυκλέτες είναι στην διάθεση των επισκεπτών για την μετακίνησή τους.  

Η Λιναριά έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios,  διαμερίσματα – κάποια με υπηρεσίες πρωινού -, επίσης υπάρχουν ενοικιαζόμενα σπίτια με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Φυσικά, για μία αξιόλογη θαλάσσια εκδρομή, υπάρχουν πλοιάρια, που σας μεταφέρουν σε παραλίες και μικρότερα νησάκια, όπως το Σαρακήνικο. Εύκολη πρόσβαση σε παραλίες με τα πόδια. Καλαδί 5 – 10’, Αχερούνες 15’, Καλαμίτσα 25’. 

Για τους περιπατητές, υπάρχουν αξιόλογα μονοπάτια προς την γύρω μητέρα φύση. Την άνοιξη τα αγριολούλουδα είναι ανθισμένα και ο καιρός ποιο ήπιος για περιήγηση. Το φθινόπωρο, επίσης, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για όποιον θέλει να εξερευνήσει την Σκύρο με τα πόδια .  

Η ωραία πλέον Λιναριά, κατά τα τελευταία 100 χρόνια, συνεχώς βελτιώνεται με πλήθος υπηρεσιών και εξυπηρετήσεων… άραξε το σκάφος σου στο λιμάνι και εξερεύνησε την Σκύρο… δεν θα απογοητευτείς!

This post is also available in: English