Ποια είναι η ιστορία του ναυαγίου «ΑΓΑΛΙΠΑ»;<br>Πώς βρέθηκε, σε αυτήν την αμμουδιά της Σκύρου;<br>Σε ποιόν περιήλθε και για ποιους λόγους;

Ποια είναι η ιστορία του ναυαγίου «ΑΓΑΛΙΠΑ»;
Πώς βρέθηκε, σε αυτήν την αμμουδιά της Σκύρου;
Σε ποιόν περιήλθε και για ποιους λόγους;

Αγαπητοί Σκυριανοί, φίλοι και επισκέπτες της Σκύρου.

Η καθήλωση (λόγω καραντίνας) στους χώρους που ζω και εργάζομαι, στα διαμερίσματα ¨ΠΗΓΑΣΟΣ¨ στις Aχερούνες Σκύρου, μου έδωσε την ευκαιρία, να ξεσκονίσω, παλιά έγγραφα και φωτογραφίες από το αρχείο μου.

Οι απαντήσεις των ερωτημάτων, της επικεφαλίδας βρίσκονται, στα 2 έγγραφα του τελωνείου Σκύρου 14 Ιουν. και 01 Οκτ. του 2001, όπου επισυνάπτω.

Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω.

Ο λόγος, που έδειξα ενδιαφέρον για την αγορά του σκάφους TEKEL 10, σημαίας Τουρκίας, ήταν αποκλειστικά, να παραμείνει (όσο μου επέτρεπαν, οι τοπικές αρχές) στον χώρο, όπου ο πολύ δυνατός Δυτικός άνεμος (Μαΐστρος) της 24/09/99, αλλά και λόγω βλάβης μηχανής, το προσάραξε, στην ΑΓΑΛΙΠΑ.

Βέβαια από εκείνο τον χειμώνα (του 2001) άρχισε, με τις δυνατές φουρτούνες και κακοκαιρίες η καταστροφή του, αλλά στέκει αγέρωχα στον χρόνο και έχει αφομοιωθεί από το τοπίο ολόγυρά του, και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς.

Το συγκεκριμένο σκάφος μετέφερε 60 Ιρακινούς λαθρομετανάστες, με 2 διακινητές Τούρκους, από την Σμύρνη της Τουρκίας, με προορισμό Β. Εύβοια.

Οι τοπικές αρχές τους φρόντισαν και με το ferry μας ¨ΛΥΚΟΜΙΔΗΣ¨ μετεφέρθησαν την επόμενη μέρα προς ΚΥΜΗ – Χαλκίδα για τα περαιτέρω.

Όταν έφτασε η στιγμή της δημοπρασίας, έπρεπε να πείσω, και το πέτυχα, ενδιαφερόμενο αγοραστή εκτός Σκύρου, να μην συμμετάσχει στην εν λόγω δημοπρασία της 29/08/01.

Το σκάφος (ναυάγιο από την επόμενη χρονιά) έπρεπε να μείνει εκεί, που ο καιρός το έβγαλε, για λόγους προβολής του νησιού μας και να παραμείνει αξιοθέατο.

Από τότε έως σήμερα, η διαφήμιση της Σκύρου, ήταν αρκετά μεγάλη. Ο σκοπός της αγοράς του επετεύχθη.

Φωτογραφήσεις μοντέλων, παρουσιάσεις στον χάρτη, ¨Νεότερα ναυάγια της Ελλάδας¨, επισκέψεις στην Αγαλίπα, παρόλο το δύσβατο της διαδρομής, εκδρομές τουριστικών γραφείων, και μεμονωμένων επισκεπτών, επισκέψεις με σκάφη, διάφορες αξιόλογες αναφορές όπως AUTO TRITI – TOURING.GR: Σημειώνει Σκύρος Μία… μυστική παραλία και ένα ναυάγιο δίπλα στο δάσος, ωραία αναφορά κάνει το e-radio.gr/post/77593/9παραλιες με ναυάγια , επίσης το tripadvisor.com.gr , το linariaport.gr και αναρίθμητα άλλα ελληνικά και ξένα sites, αγαπημένες φωτογραφήσεις δύσης, με φόντο το ναυάγιο ΑΓΑΛΙΠΑ ΣΚΥΡΟΥ ΚΛΠ…

Είθε τα καιρικά φαινόμενα, να κρατήσουν το ναυάγιο μερικά χρόνια ακόμα.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς και με αισιόδοξες ευχές για καλή τουριστική σεζόν 2021.

Λευτέρης Τράκος

Πληροφορίες για το νησί: www.skyros.org


This post is also available in: English Deutsch